1e Vrouwenloge in de Vrijmetselarij rukt op!

Geplaatst 27 dec. 2018 23:16 door Jeroen Ketelaars   [ 27 dec. 2018 23:28 bijgewerkt ]
Waarom zouden vrouwen geen vrijmetselaar mogen worden? Deze vraag was drie jaar geleden aanleiding voor de oprichting van de eerste vrouwelijke vrijmetselaarsloge van Nederland. Gouda had de primeur. Anky Fokker en Ellen van Dijk van De Waterspiegel vertellen over de verschillen. [door: Marianka Peters]

Het gaat goed met de vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel. Inmiddels telt de Goudse loge zo'n 18 actieve dames die twee maal per maand bij elkaar komen in het logegebouw van De Waare Broedertrouw, de oudste vereniging van Nederland, aan de Nicolaas Beetsstraat in Korte Akkeren. 

Rond de vrijmetselarij hangt een zweem van mystiek en rituelen, maar volgens Anky, voorzitter van de vrouwenloge is er niets geheimzinnigs aan en berust het veelal op onbekendheid. "Daarom organiseren we regelmatig open dagen, zodat de mensen zelf kunnen ervaren hoe het er hier aan toe gaat," vertelt zij. "De vrijmetselarij is een leerschool waar je van alles kan leren over jezelf, over je relatie met anderen. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Daardoor leer je iedere keer weer op een andere manier naar dingen te kijken en dat houd je ook scherp."

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling was ook voor Ellen reden om lid te worden van de vrouwenloge. "Twee jaar geleden was ik toe aan een nieuwe stap in de zelfontplooiïng en meldde me aan voor de open dag. Je leert jezelf kennen en ook anderen te respecteren ook al hebben zij een hele andere mening over bepaalde onderwerpen."

Volgens beide dames heeft een vrouwenloge veel meer diepgang dan de herenloge. "Je kunt natuurlijk naar een gemengde loge gaan, maar mannen communiceren nu eenmaal anders dan vrouwen," vindt Ellen. "Vrouwen zoeken veelal de diepgang in de gesprekken op. Ook de sfeer bij rituelen is bij vrouwen anders dan bij mannen. Het doel van mannen en vrouwen is hetzelfde, alleen de weg ernaar toe is anders." Anky vult aan: " Vrijmetselaars zijn vrijdenkers en zoeken naar verbinding. Je laat elkaar in je waarde en leert te accepteren dat een ander misschien wel heel andere denkbeelden heeft."