Laatste gratis cursus Vrijmetselarij

Geplaatst 2 mrt. 2016 00:09 door Jeroen Ketelaars   [ 9 sep. 2017 02:20 bijgewerkt ]
Voor de derde en allerlaatste maal organiseerden de Goudse Vrijmetselaars een gratis cursus Vrijmetselarij in één avond. 


In de cursus werdhet heden en verleden van de vrijmetselarij, het gedachtegoed en de werkwijze behandeld. Er was na de cursus ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen en gedachtewisseling met de aanwezige vrijmetselaars. Het gebouw kon geheel worden bezichtigd.

In het Goudse logegebouw  - een plaatselijke afdeling van vrijmetselaars heet loge – komen een mannenloge, een gemengde loge en een vrouwenloge bijeen. Voor iedereen wat wils, dus.

De mannenloge ‘De Waare Broedertrouw’ (sinds 1801) organiseerde de cursus. De gemengde loge  ‘Pythagoras’ en de vrouwenloge De Waterspiegel waren ook vertegenwoordigd.

De vrijmetselarij biedt een methode om, in samenspel met anderen, te komen tot persoonlijke zingeving en ethische plaatsbepaling. Door het gebruik van symbolen en rituelen, tekent zich voor de bewust levende mens een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling af. 

De vrijmetselaar ziet zichzelf symbolisch als ruwe steen die bewerkt moet worden om een plek in de samenleving als te voltooien bouwwerk te kunnen innemen.

De vrijmetselarij is géén geloof, maar biedt onderdak aan gelovigen van alle gezindten en niet-gelovigen die bereid en zijn om zonder dogma’s en overreding met elkaar in gesprek te treden.

De cursus was nadrukkelijk bedoeld om de aanwezigen een kijkje in de keuken van de vrijmetselarij te bieden. Dit is geheel vrijblijvend. De eerste doelstelling is zeker niet ledenwerving. 


Inlichtingen: 06 29574907

 

Comments