14 en 15 september Vrijmetselarij als plek van plezier

Geplaatst 2 sep. 2019 08:31 door Jeroen Ketelaars   [ 2 sep. 2019 08:53 bijgewerkt ]

Op 14 en 15 september is het Open Monumentendag en bent u van harte welkom in het gebouw van de Goudse Vrijmetselaars aan de Nicolaas Beetsstraat 2, waar zowel vrouwelijke als mannelijke Vrijmetselaars bijeenkomen en om 11:30 en 14:30 op een bijzondere wijze én locatie lezingen worden verzorgd over de Vrijmetselarij als plek van plezier. Het gebouw is beide dagen open van 10 tot 17 uur.

Uitzonderlijk is dat ook rondleidingen worden gegeven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat 1, achter de Turfsingel waar oude graven van meer dan veertig, soms memorabele, Vrijmetselaren zijn gelegen. Een begraafplaats is natuurlijk geen plek van plezier, maar het plezier dat deze broeders aan de vrijmetselarij hebben beleefd was voor hen groot genoeg om daar in symboliek uiting van te laten doen op hun graven.

In Nederland zijn ca. 7000 mensen, mannen en vrouwen lid van een loge. Uniek in Nederland is dat alleen in Gouda naast de masculine of feminiene werkwijze ook in gemengde samenstelling vrijmetselarij wordt bedreven. Daarbij wordt al 218 jaar gebruik gemaakt van historisch gegroeide omgangsvormen en gebruiken waarbij ondersteund door symbolen en verhalen het leven, maar ook de sterfelijkheid wordt gevierd.