Recente Aankondigingen

28 mei 2019 Lezing over Goudse Predikant èn Vrijmetselaar

Geplaatst 20 mei 2019 00:44 door Jeroen Ketelaars

Deze avond zal Loet van Vreumingen, van de aloude sigarenwinkel aan de Wijdstraat, een lezing houden over een bijzondere Gouwenaar: Hendrik van Assendelft.

Hendrik van Assendelft (1875-1928) was vanaf 1902 remonstrants predikant in Gouda, maar ook was hij een prominent vrijmetselaar: voorzitter van de Goudse loge ‘De Waare Broedertrouw’ en redacteur van het landelijke weekblad van de vrijmetselarij. 

Van Assendelft stond  ook bekend als een groot kunstliefhebber en -verzamelaar. Hij was bevriend met Mondriaan en hij kende o.a. ook Kandinsky. Zijn collectie bevatte diverse werken van beide kunstenaars.

Loet van Vreumingen is een telg van een bekende Goudse familie. Hun tabakswinkel aan de Wijdstraat geniet nog steeds grote bekendheid. Van de voorvaderen van Loet van Vreumingen zijn er diverse lid geweest van de Goudse loge.

Na de gratis lezing is er gelegenheid om het logegebouw te bekijken en informatie te krijgen over de Goudse vrijmetselarij, voor mannen én vrouwen!

Inloop 19.30, aanvang om 20:00 uur 

                                             Adres: Nicolaas Beetsstraat 2 te Gouda

                                             Meer info bij: Kees de Ruijter, 06-41271456, keesVM1986@outlook.com


Piet Mondriaan: Compositie 1916, 

thans bezit van het Guggenheim Museum, New York. 

Dit schilderij behoorde tot de collectie van Hendrik van Assendelft. 11 Januari 'Winterlicht' bij vrouwenloge De Waterspiegel

Geplaatst 27 dec. 2018 23:24 door Jeroen Ketelaars   [ 27 dec. 2018 23:26 bijgewerkt ]

Op vrijdagavond 11 januari organiseert de vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel een rituele avond voor belangstellenden. 
Het thema is Winterlicht. 

Er wordt dan uitleg gegeven over de werkwijze met rituelen en symbolen binnen een vrijmetselaarsloge voor vrouwen.

Entrée is gratis en vrijblijvend, maar met name een leerzame ervaring!

Adres:       Nicolaas Beetsstraat 2. 
Contact:    info@VmVnl.nl 
Telefoon:   06-12496970

1e Vrouwenloge in de Vrijmetselarij rukt op!

Geplaatst 27 dec. 2018 23:16 door Jeroen Ketelaars   [ 27 dec. 2018 23:28 bijgewerkt ]

Waarom zouden vrouwen geen vrijmetselaar mogen worden? Deze vraag was drie jaar geleden aanleiding voor de oprichting van de eerste vrouwelijke vrijmetselaarsloge van Nederland. Gouda had de primeur. Anky Fokker en Ellen van Dijk van De Waterspiegel vertellen over de verschillen. [door: Marianka Peters]

Het gaat goed met de vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel. Inmiddels telt de Goudse loge zo'n 18 actieve dames die twee maal per maand bij elkaar komen in het logegebouw van De Waare Broedertrouw, de oudste vereniging van Nederland, aan de Nicolaas Beetsstraat in Korte Akkeren. 

Rond de vrijmetselarij hangt een zweem van mystiek en rituelen, maar volgens Anky, voorzitter van de vrouwenloge is er niets geheimzinnigs aan en berust het veelal op onbekendheid. "Daarom organiseren we regelmatig open dagen, zodat de mensen zelf kunnen ervaren hoe het er hier aan toe gaat," vertelt zij. "De vrijmetselarij is een leerschool waar je van alles kan leren over jezelf, over je relatie met anderen. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Daardoor leer je iedere keer weer op een andere manier naar dingen te kijken en dat houd je ook scherp."

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling was ook voor Ellen reden om lid te worden van de vrouwenloge. "Twee jaar geleden was ik toe aan een nieuwe stap in de zelfontplooiïng en meldde me aan voor de open dag. Je leert jezelf kennen en ook anderen te respecteren ook al hebben zij een hele andere mening over bepaalde onderwerpen."

Volgens beide dames heeft een vrouwenloge veel meer diepgang dan de herenloge. "Je kunt natuurlijk naar een gemengde loge gaan, maar mannen communiceren nu eenmaal anders dan vrouwen," vindt Ellen. "Vrouwen zoeken veelal de diepgang in de gesprekken op. Ook de sfeer bij rituelen is bij vrouwen anders dan bij mannen. Het doel van mannen en vrouwen is hetzelfde, alleen de weg ernaar toe is anders." Anky vult aan: " Vrijmetselaars zijn vrijdenkers en zoeken naar verbinding. Je laat elkaar in je waarde en leert te accepteren dat een ander misschien wel heel andere denkbeelden heeft."

Heb je vragen? Ga in gesprek!

Geplaatst 27 sep. 2018 08:14 door Jeroen Ketelaars   [ 27 sep. 2018 08:23 bijgewerkt ]


Als je vragen hebt over Vrijmetselarij in het algemeen of wat Vrijmetselarij voor jou persoonlijk kan betekenen, hoef je niet te wachten op een 'open avond' . 

Neem gewoon contact met ons op via het contactformulier en we bellen je voor een vrijblijvend gesprek. Gewoon even koffie drinken en antwoorden krijgen op jouw vragen.

Wie wil je spreken?
Een mannelijke of vrouwelijke vrijmetselaar?
Beide loges zijn in Gouda vertegenwoordigd!


Open monumentendag 2018 op 8 september bij de Goudse Vrijmetselarij

Geplaatst 30 aug. 2018 00:03 door Jeroen Ketelaars   [ 30 aug. 2018 00:05 bijgewerkt ]


21 september Rituele avond bij vrouwenloge De Waterspiegel

Geplaatst 23 aug. 2018 05:57 door Jeroen Ketelaars   [ 30 aug. 2018 00:01 bijgewerkt ]


Op vrijdagavond 21 september houdt Loge De Waterspiegel in het Goudse logegebouw een rituele bijeenkomst met belangstellende vrouwen. Rituelen vormen de kenmerkende manier van werken van de vrijmetselarij. 

Een ritueel is in eerste instantie om zelf te beleven. In tweede instantie bevatten de vrijmetselaarsrituelen in hun symboliek en handelingen wijsheden en herkenningspunten om over na te denken en in gesprek met elkaar te komen.

Als u wilt ervaren hoe zo’n ritueel voor u kan functioneren, meld u dan aan via info@vmvnl.nl


Adres:

Nicolaas Beetsstraat 2

2802NA GOUDA

8 september Open monumentendag èn Dag van de Vrijmetselarij

Geplaatst 23 aug. 2018 05:45 door Jeroen Ketelaars   [ 29 aug. 2018 23:55 bijgewerkt ]

Op zaterdag 8 september is het logegebouw open voor iedereen die iets (meer) wil weten over vrijmetselarij. Het thema van de dag is "Europa" dat naadloos aansluit bij de ontstaansgeschiedenis van de Vrijmetselarij, die zich drie eeuwen geleden vanuit Groot-Brittanië over Europa verspreidde.

U kunt in de loge informatie vinden in de vorm van folders en boekjes, een power point presentatie en enkele keren wordt een klein ritueel in wat we noemen ‘de werkplaats’, de rituele ruimte in het gebouw. Er zijn leden van alle drie de Goudse loges aanwezig, die u graag te woord staan. 

De toegang is vrij. 

U kunt binnenlopen tussen 10 uur en 17 uur.

 Adres:

 Nicolaas Beetsstraat 2

 2802NA  Gouda

6 januari 'Werken met symbolen' bij de Vrijmetselarij voor vrouwen

Geplaatst 15 nov. 2017 05:18 door Jeroen Ketelaars   [ 15 nov. 2017 08:20 bijgewerkt ]

Gerelateerde afbeeldingOp zaterdag 6 januari houdt de vrouwenloge De Waterspiegel te Gouda een bijeenkomst voor belangstellenden. 

Het thema van de voordracht is ‘Werken met symbolen’. 

Op interactieve wijze zullen vrouwelijke vrijmetselaren voorgaan in de betekenis en het gebruik van symbolen in ons dagelijkse en werkzame leven en binnen de vrijmetselarij in het bijzonder. Daarna is er ruim tijd voor vragen en antwoorden over vrijmetselarij in het algemeen, en vrijmetselarij voor vrouwen in het bijzonder.Plaats            :  logegebouw Nicolaas Beetsstraat 2, Gouda. 

Tijd                : 14 – 16 uur.

Aanmelden    : wordt op prijs gesteld op  info@vmvnl.nl

15 Oktober 2017 Open dag: "Waarom ben ik Vrijmetselaar?"

Geplaatst 11 sep. 2017 07:11 door Jeroen Ketelaars   [ 11 sep. 2017 07:22 bijgewerkt ]

De Vrijmetselarij in Nederland bestaat 300 jaar 

Vrijmetselaar zijn is werken aan zelfkennis, bewustwording, ontplooiing om die in te zetten voor een betere wereld. Dat is een levenshouding van mensen die  zoeken naar de ontmoeting met de ander, betrokken zijn bij samenleving, natuur en wereld.

Een loge biedt een werkplaats, een oefenplek voor het ontwikkelen van zo’n levenshouding.  Er zijn drie loges in Gouda, een voor mannen, een voor vrouwen, en een voor mannen én vrouwen. Allen maken deel uit van de wereldwijde broederschap van Vrijmetselaars die streven naar ditzelfde doel.

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat de vrijmetselarij werd opgericht. Ter gelegenheid hiervan is er een open dag op zondag 15 oktober 2017, van 11 tot 17 uur. De toegang is vrij. Het thema van de dag is: ‘Waarom ben ik vrijmetselaar?’. 

Leden vertellen wat het lidmaatschap hun te bieden heeft, hier en nu, in deze tijd.

Uiteraard is het gebouw volledig opengesteld voor bezichtiging en kunt u aan de leden alle vragen over de vrijmetselarij stellen waarop u een antwoord wenst. 

Adres            : Nicolaas Beetsstraat 2, Gouda

Inlichtingen   : 06 29574907

28 maart 2017 'Spelen met Symbolen' voor belangstellenden

Geplaatst 8 mrt. 2017 05:01 door Jeroen Ketelaars   [ 9 sep. 2017 02:03 bijgewerkt ]

 Afbeeldingsresultaat voor symbolen vrijmetselarij
De drie Vrijmetselaarsloges die samen het Logegebouw aan de Nicolaas Beetsstraat 2 te Gouda gebruiken, organiseren op 28 maart een thema-avond over symbolen en symboliek onder de titel "Spelen met Symbolen".

Op interactieve wijze zullen mannelijke en vrouwelijke vrijmetselaren voorgaan in de betekenis en het gebruik van symbolen in ons dagelijkse en werkzame leven en binnen de vrijmetselarij in het bijzonder.

Deze interactieve avond is vrij toegankelijk voor iedereen die interesse heeft.

Dus kom, spreek en speel met ons mee!

Aanvang   20 uur
Zaal open 19:30

informatie?  Bel 06 295 74907

1-10 of 38