Recente Aankondigingen

Corona covid19

Geplaatst 28 nov. 2020 03:56 door Moritz Kooistra

Zoals vele andere verenigingen heeft ook onze vereniging besloten op tijdens de corona pandemie gesloten te blijven. Dit betekent dat wij wel via ons contactformulier bereikbaar zijn, maar niet fysiek bijeenkomen.

Mocht u interesse hebben voor de vrijmetselarij, dan kunt u via het contactformulier een verzoek indienen.

Zaterdag 18 januari openbare bijeenkomst 'Winterwende'

Geplaatst 18 dec. 2019 07:22 door Jeroen Ketelaars   [ 18 dec. 2019 07:23 bijgewerkt ]

Afbeeldingsresultaat voor winterwendeDe vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel organiseert een kort openbaar ritueel met als thema: Winterwende.

De winterwende is de gebeurtenis waarbij de zon, vanuit de aarde gezien, de meest zuidelijke positie (de Steenbokskeerkring) bereikt.

U bent daarbij van harte welkom in het gebouw van de Goudse Vrijmetselaars aan de Nicolaas Beetsstraat 2 te Gouda.

U kunt kennis maken met vrijmetselaars en hun denkbeelden en het gebouw bekijken.
In gesprek met hen kunt u uw vragen stellen of ideeën delen. 

Tijd: 10 tot 12 uur     U kunt zich aanmelden via : secretariaat@vmvnl.nl

Open avond over het Herfstequinox, bij vrouwenloge 'De Waterspiegel'

Geplaatst 3 okt. 2019 01:53 door Jeroen Ketelaars

Afbeeldingsresultaat voor winter equinoxVrijdagavond 11 oktober om 19.30 uur staan de deuren van het logegebouw aan de Nicolaas Beetstraat 2 in Gouda open

voor belangstellenden in de (vrouwelijke) vrijmetselarij.


Het thema van de avond is de Herfstequinox, het moment waar de dag en nacht even lang zijn in de zonnebaan van

zomer naar winter. Iedereen die interesse heeft kan deze avond ervaren wat symboliek voor hem/haar betekent.


Na afloop is er gelegenheid om bij een drankje in gesprek te gaan en vragen te stellen.

De entrée is gratis.

Vragen stellen of aanmelden kunt u per mail op secretariaat@vmvnl.nl en wordt op prijs gesteld.


14 en 15 september Vrijmetselarij als plek van plezier

Geplaatst 2 sep. 2019 08:31 door Jeroen Ketelaars   [ 2 sep. 2019 08:53 bijgewerkt ]

Op 14 en 15 september is het Open Monumentendag en bent u van harte welkom in het gebouw van de Goudse Vrijmetselaars aan de Nicolaas Beetsstraat 2, waar zowel vrouwelijke als mannelijke Vrijmetselaars bijeenkomen en om 11:30 en 14:30 op een bijzondere wijze én locatie lezingen worden verzorgd over de Vrijmetselarij als plek van plezier. Het gebouw is beide dagen open van 10 tot 17 uur.

Uitzonderlijk is dat ook rondleidingen worden gegeven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat 1, achter de Turfsingel waar oude graven van meer dan veertig, soms memorabele, Vrijmetselaren zijn gelegen. Een begraafplaats is natuurlijk geen plek van plezier, maar het plezier dat deze broeders aan de vrijmetselarij hebben beleefd was voor hen groot genoeg om daar in symboliek uiting van te laten doen op hun graven.

In Nederland zijn ca. 7000 mensen, mannen en vrouwen lid van een loge. Uniek in Nederland is dat alleen in Gouda naast de masculine of feminiene werkwijze ook in gemengde samenstelling vrijmetselarij wordt bedreven. Daarbij wordt al 218 jaar gebruik gemaakt van historisch gegroeide omgangsvormen en gebruiken waarbij ondersteund door symbolen en verhalen het leven, maar ook de sterfelijkheid wordt gevierd. 

Het Vrijmetselarij Museum te Den Haag

Geplaatst 30 aug. 2019 04:03 door Jeroen Ketelaars   [ 2 sep. 2019 08:57 bijgewerkt ]

Kom met je museum jaarkaart naar het vrijmetselarij museum te Den Haag.
Zie met eigen ogen de pronkstukken en neem kennis van het gedachtegoed.

Maar neem gerust contact met ons op en stel je vragen!

28 mei 2019 Lezing over Goudse Predikant èn Vrijmetselaar

Geplaatst 20 mei 2019 00:44 door Jeroen Ketelaars

Deze avond zal Loet van Vreumingen, van de aloude sigarenwinkel aan de Wijdstraat, een lezing houden over een bijzondere Gouwenaar: Hendrik van Assendelft.

Hendrik van Assendelft (1875-1928) was vanaf 1902 remonstrants predikant in Gouda, maar ook was hij een prominent vrijmetselaar: voorzitter van de Goudse loge ‘De Waare Broedertrouw’ en redacteur van het landelijke weekblad van de vrijmetselarij. 

Van Assendelft stond  ook bekend als een groot kunstliefhebber en -verzamelaar. Hij was bevriend met Mondriaan en hij kende o.a. ook Kandinsky. Zijn collectie bevatte diverse werken van beide kunstenaars.

Loet van Vreumingen is een telg van een bekende Goudse familie. Hun tabakswinkel aan de Wijdstraat geniet nog steeds grote bekendheid. Van de voorvaderen van Loet van Vreumingen zijn er diverse lid geweest van de Goudse loge.

Na de gratis lezing is er gelegenheid om het logegebouw te bekijken en informatie te krijgen over de Goudse vrijmetselarij, voor mannen én vrouwen!

Inloop 19.30, aanvang om 20:00 uur 

                                             Adres: Nicolaas Beetsstraat 2 te Gouda

                                             Meer info bij: Kees de Ruijter, 06-41271456, keesVM1986@outlook.com


Piet Mondriaan: Compositie 1916, 

thans bezit van het Guggenheim Museum, New York. 

Dit schilderij behoorde tot de collectie van Hendrik van Assendelft. 11 Januari 'Winterlicht' bij vrouwenloge De Waterspiegel

Geplaatst 27 dec. 2018 23:24 door Jeroen Ketelaars   [ 27 dec. 2018 23:26 bijgewerkt ]

Op vrijdagavond 11 januari organiseert de vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel een rituele avond voor belangstellenden. 
Het thema is Winterlicht. 

Er wordt dan uitleg gegeven over de werkwijze met rituelen en symbolen binnen een vrijmetselaarsloge voor vrouwen.

Entrée is gratis en vrijblijvend, maar met name een leerzame ervaring!

Adres:       Nicolaas Beetsstraat 2. 
Contact:    info@VmVnl.nl 
Telefoon:   06-12496970

1e Vrouwenloge in de Vrijmetselarij rukt op!

Geplaatst 27 dec. 2018 23:16 door Jeroen Ketelaars   [ 27 dec. 2018 23:28 bijgewerkt ]

Waarom zouden vrouwen geen vrijmetselaar mogen worden? Deze vraag was drie jaar geleden aanleiding voor de oprichting van de eerste vrouwelijke vrijmetselaarsloge van Nederland. Gouda had de primeur. Anky Fokker en Ellen van Dijk van De Waterspiegel vertellen over de verschillen. [door: Marianka Peters]

Het gaat goed met de vrouwelijke vrijmetselaarsloge De Waterspiegel. Inmiddels telt de Goudse loge zo'n 18 actieve dames die twee maal per maand bij elkaar komen in het logegebouw van De Waare Broedertrouw, de oudste vereniging van Nederland, aan de Nicolaas Beetsstraat in Korte Akkeren. 

Rond de vrijmetselarij hangt een zweem van mystiek en rituelen, maar volgens Anky, voorzitter van de vrouwenloge is er niets geheimzinnigs aan en berust het veelal op onbekendheid. "Daarom organiseren we regelmatig open dagen, zodat de mensen zelf kunnen ervaren hoe het er hier aan toe gaat," vertelt zij. "De vrijmetselarij is een leerschool waar je van alles kan leren over jezelf, over je relatie met anderen. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Daardoor leer je iedere keer weer op een andere manier naar dingen te kijken en dat houd je ook scherp."

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling was ook voor Ellen reden om lid te worden van de vrouwenloge. "Twee jaar geleden was ik toe aan een nieuwe stap in de zelfontplooiïng en meldde me aan voor de open dag. Je leert jezelf kennen en ook anderen te respecteren ook al hebben zij een hele andere mening over bepaalde onderwerpen."

Volgens beide dames heeft een vrouwenloge veel meer diepgang dan de herenloge. "Je kunt natuurlijk naar een gemengde loge gaan, maar mannen communiceren nu eenmaal anders dan vrouwen," vindt Ellen. "Vrouwen zoeken veelal de diepgang in de gesprekken op. Ook de sfeer bij rituelen is bij vrouwen anders dan bij mannen. Het doel van mannen en vrouwen is hetzelfde, alleen de weg ernaar toe is anders." Anky vult aan: " Vrijmetselaars zijn vrijdenkers en zoeken naar verbinding. Je laat elkaar in je waarde en leert te accepteren dat een ander misschien wel heel andere denkbeelden heeft."

Heb je vragen? Ga in gesprek!

Geplaatst 27 sep. 2018 08:14 door Jeroen Ketelaars   [ 27 sep. 2018 08:23 bijgewerkt ]


Als je vragen hebt over Vrijmetselarij in het algemeen of wat Vrijmetselarij voor jou persoonlijk kan betekenen, hoef je niet te wachten op een 'open avond' . 

Neem gewoon contact met ons op via het contactformulier en we bellen je voor een vrijblijvend gesprek. Gewoon even koffie drinken en antwoorden krijgen op jouw vragen.

Wie wil je spreken?
Een mannelijke of vrouwelijke vrijmetselaar?
Beide loges zijn in Gouda vertegenwoordigd!


Open monumentendag 2018 op 8 september bij de Goudse Vrijmetselarij

Geplaatst 30 aug. 2018 00:03 door Jeroen Ketelaars   [ 30 aug. 2018 00:05 bijgewerkt ]


1-10 of 43